Handen wassen, zo doe je het goed! De 9 stappen van perfecte handenreiniging

Instructie handen wassen

Handen wassen.. Dat het belangrijk is wordt je vaak van kinds af aan al tot vervelends aan toe geleerd. Zeker binnen onze branche wordt het belang van handen wassen vaak benadrukt. Wat minder vaak wordt belicht is hóe je nu eigenlijk je handen moet wassen. Handen wassen kan toch iedereen hoor ik je denken.. Zeker, maar hoe goed was jij je handen eigenlijk? Met ruim 40 jaar ervaring in hygiëne weten wij als geen ander hoe goede handhygiëne bevorderd kan worden. Volg daarom deze 9 stappen en ben verzekerd van schone handen.

  1. Maak je handen nat en neem zeep
  2. Wrijf je handpalmen tegen elkaar
  3. Wrijf met gekruiste vingers je rechterhandpalm over je linkerhandrug en omgekeerd
  4. Wrijf je handpalmen tegen elkaar met gekruiste vingers
  5. Wrijf met de achterkant van je vingers tegen je handpalmen
  6. Maak cirkels met je linkerduim in je rechterhand en omgekeerd
  7. Maak cirkels met je vingers over je handpalmen
  8. Spoel je handen af met water
  9. Droog je handen > Bij voorkeur contactloos met een Dyson-airblade of Dyson-tap

instructies handen wassen

Handen reinigen in een productieomgeving

Het goed reinigen van de handen is ten alle tijden belangrijk, maar zeker in een productieomgeving waarin menselijk contact met producten een rol speelt. Een extra stap die we daarom vaak aanbevelen is desinfectie. Met het wassen van je handen haal je veel bacteriën weg, maar niet alles. Een extra maatregel is in dat geval het desinfecteren van de handen na het wassen. Op die manier is de hygiëne nog beter gewaarborgd en kunnen problemen en risico’s vooraf nog beter  worden geëlimineerd.

Een goed voorbeeld van een sterk en compleet hygiëneproces in een productieomgeving is onze hygiënedoorgang bij Plukon Food Group in Maasmechelen. Hier is ruimte voor zowel het reinigen van de handen met zeep als het desinfecteren van de handen. Beiden zijn uitgerust met gecontroleerde toegang , waardoor medewerkers alleen toegang krijgen tot de productieruimte indien de beide stappen in het hygiëneproces zijn uitgevoerd. Daarnaast is hier ook nog aandacht voor het reinigen van het schoeisel.

Lees meer over de hygiënedoorgang bij Plukon Food Group in deze referentie. Voor meer informatie over dit onderwerp of onze producten leest u deze blog of kunt u contact opnemen met een van onze specialisten op het gebied van industriële hygiëne.

Meer informatie?

Download de whitepaper

Wilt u meer informatie over het opzetten van een voedselveilig hygiëneproces? Download dan onze handige whitepaper waarin we u er alles over vertellen. 

Meer informatie

Wout Spanjers
Team image
Neem contact op met onze experts